De Wilde Tegels en Sanitair
De Wilde Tegels en Sanitair
Waterweg 6
8071 RS Nunspeet
0341 25 33 93 - info@dewildetegels.nl
Aangesloten bij
Duurzame badkamer - Duurzame badkamer Duurzame badkamer - Duurzame badkamer
Slim besparen op water en energie

Duurzame keuzes voor de badkamer

In de badkamer kun je slim besparen op water en energie, zonder in te leveren op comfort. En met minder verbruik voelt die warme douche extra lekker. We geven graag advies om jouw badkamer duurzamer te maken. Daarbij richten we ons op jouw wensen en de staat van de woning en badkamer. Van kleine upgrades als een waterbesparende kraan tot grote ingrepen als een warmtepomp boiler. Bewuster genieten is een stap dichterbij.

MAAK EEN AFSPRAAK

Duurzame badkamer - 1 Waterbesparende oplossingen

Waterbesparende oplossingen

In de badkamer, onder de douche of in bad, verbruiken we veel water. Gelukkig zijn er talloze waterbesparende technieken in toilet, douche en kraan. Met een ingenieuze spoeltechniek in toiletten spoel je met minder water toch de hele pot schoon. Bij douche, thermostaat- en wastafelkranen moet je denken aan doorstroombegrenzers en technieken waarbij lucht aan de waterdruppels wordt toegevoegd. Voorbeelden zijn de EcoJoy-techniek van Grohe, het Ecoair systeem van Hotbath en de AirPower-techniek van Hansgrohe

 

2 Tips waterbesparende douche Tips waterbesparende douche

  • Check hoe zuinig jouw douche is. Laat de kraan een minuutje lopen in een emmer. Heb je meer dan 7 liter water? Dan kan het waarschijnlijk zuiniger.
  • Wist je dat sommige douches over een recycling systeem beschikken, waarmee je slechts 1,2 liter warm water per minuut gebruikt?
Duurzame badkamer - 2 Tips waterbesparende douche
Duurzame badkamer - 2 Tips waterbesparende douche

Tips waterbesparende kraan

  • Op de verpakking of bijgeleverde instructie van waterbesparende kranen kun je meestal een volumestroomklasse terugvinden. Dit geeft de mate van waterbesparing aan. Zo is klasse Z het zuinigst. Klasse D laat het meeste water door.  
  • Je kunt ook een mousseur (ook wel perlator genoemd) toevoegen aan je kraan. Hierbij wordt lucht met water gemengd en wordt er minder water doorgelaten.

Hoeveel bespaar je?

Een waterbesparende kraan laat niet meer dan 6,9 liter per minuut door. Bij een douche ligt het aan grootte van de douchekop. Ga ervan uit dat je dankzij waterbesparende technieken al gauw 35% tot 60% water bespaart. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Als je dagelijkst doucht, bespaar je met een zogenoemde spaardouche op jaarbasis al gauw € 45,-.

Duurzame badkamer - 3 Hoeveel bespaar je?

Energiebesparende oplossingen

Sommige kranen zijn voorzien van energiebesparende technieken. Een voorbeeld is de SilkMove-techniek van Grohe. Hierbij geeft de greep in de middenstand koud in plaats van gemengd water. Zo slaat de cv niet aan bij normaal gebruik. Hotbath en Hansgrohe hebben vergelijkbare technieken. Als je ook al minder warm water verbruikt met de waterbesparende technieken, bespaar je hiermee dubbel op elektra en gasverbruik.

Duurzame badkamer - 4 Energiebesparende oplossingen
Duurzame badkamer - 4 Energiebesparende oplossingen

Ledverlichting

Ook ledverlichting bepaart je energie in de badkamer. De ledlamp is niet alleen energiezuinig, hij gaat ook langer mee en geeft fijn sfeerlicht. De meeste spiegels en badkamermeubels zijn tegenwoordig voorzien van ledlicht. Bijvoorbeeld de spiegelkasten van Keuco. Ook voor het plafond kun je kiezen voor spotjes met led. Let hierbij op de beschermingswaarde tegen vocht. De IP-normering geeft dit aan. Voor de badkamer is een IP-normering van IP44 (spatwaterdicht) en IP65 (volledig waterdicht) geschikt.

Landschap met water, heide en bomen

Duurzame badkamer - Sfeerbanner inspired by nature

Automatische verlichting

Vergeet je het licht wel eens uit de doen in de badkamer? Een bewegingssensor bespaart je dan ook geld. Als er niemand in de badkamer is, schakelt de verlichting uit. De automatische verlichting van het merk Gira is hiervan een voorbeeld. Pluspunt van Gira is de aandacht die het besteedt aan het design van haar schakelaars en verlichtingsoplossingen. Zo ben je energiezuinig bezig en ziet het er ook nog eens prachtig uit.

Duurzame badkamer - 5 Automatische verlichting
Duurzame badkamer - 5 Automatische verlichting

Elektrische radiator en vloerverwarming

Een badkamer die lekker snel warm aanvoelt willen we allemaal, toch? Kies daarom voor een elektrische radiator of elektrische vloerverwarming. Deze sluit je aan op je stopcontact en verwarmen snel je badkamer, onafhankelijk van je cv. Een duurzame keuze dus: helemaal als je zonnepanelen hebt. Bovendien zijn de elektrische designradiatoren van Vasco, zoals de Oni en Beams Mono, een lust voor het oog. En wat dacht je van de Iskol of Flaps van Instamat? Ook die zijn in een elektrische variant verkrijgbaar.

Warmte-terug-winning

Een belangrijke duurzame oplossing is warmte-terug-winning (wtw). Deze techniek zie je in verschillende producten terug. Bijvoorbeeld in het douche-afvoersysteem van Easy Drain. Dit voert het warme afvoerwater langs de aanvoerleidingen van het douchewater. Zo bespaar je op stookkosten. Een vergelijkbaar systeem zie je ook bij mechanische wtw badkamerventilatoren. Die verwarmen de aangevoerde koude lucht met de afgevoerde warme lucht.

Duurzame badkamer - 6 Warmte-terug-winning met doucheafvoer en ventilator
Duurzame badkamer - 6 Warmte-terug-winning met doucheafvoer en ventilator

Duurzame materialen

Je bent ook milieuvriendelijk bezig als je kiest voor producten die gemaakt zijn van duurzame materialen die langer meegaan. Denk hierbij aan een geëmailleerd plaatstalen bad. Een bad van dit materiaal gaat langer mee dan een kunststof bad en is bovendien volledig recyclebaar. Ook een keramieken wastafel is krasvaster dan een kunstmarmeren wasbak en daarmee een duurzame keuze. Meestal betaal je iets meer voor deze producten. Maar daar staat tegenover dat ze langer meegaan en ze vaak langer mooi blijven. En wat dacht je van een stijlvol plafond dat gemaakt is van 90% gerecycled aluminium?

 

De badkamer is bij uitstek de plek om te besparen op water en energie.

Merken die duurzaam produceren

Allerlei sanitair fabrikanten, zeker de A-merken, produceren duurzaam. Denk hierbij aan Geberit, Pressalit, Grohe en Hansgrohe. Ze kijken naar hun verpakkingsmaterialen en naar het transport. Ze maken gebruik van zonnepanelen om hun kantoor van energie te voorzien, investeren in herbebossing of andere milieubewuste plannen en innovaties.

Duurzame badkamer - 7 Merken die duurzaam produceren
Duurzame badkamer - 7 Merken die duurzaam produceren

Wist je dat...

Grohe nam in 2018 het initiatief om plastic in productverpakkingen te vervangen door duurzamere alternatieven. Inmiddels heeft dit een vermindering van tientallen miljoenen stuks plastic verpakkingen opgeleverd.

Ontdek meer... laat je inspireren 
 

Tips voor een slimme badkamerindeling

Krijg tips en advies van De Wilde Tegels en Sanitair voor een goede badkamer indeling. Jouw wensen staan hierbij voorop.

LEES MEER
 

Advies voor een goede badkamerinstallatie

De verbouwing van je badkamer vraagt om echt vakmanschap. We adviseren je graag over de voorbereiding en installatie.

LEES MEER
 

7 tips voor een natuurlijke badkamer

Houd je van rust en van natuur? Dan is een natuurlijke badkamer iets voor jou. Lees dit blog voor 7 handige tips. 

LEES MEER
Duurzame badkamer - Banner - Bezoek onze showroom

Bezoek onze showroom in Nunspeet

Ben je op zoek naar inspiratie? Kom gerust naar onze showroom om onze badkameropstellingen te bekijken. Ontvang een geheel vrijblijvend persoonlijk advies van onze badkamerspecialist. 

Maak een afspraak
Geheel vrijblijvend wanneer het je uitkomt.
Wij scoren een
28-12-2021
Waardering van onze klanten Ontdek wat onze klanten over ons vertellen vakkundig, creatief, komen afspraken stipt na en goede kwaliteit
6x badkamer inspiratie en tips in je mailbox?
Meld je aan voor de Baden+ nieuwsbrief