De Wilde Tegels en Sanitair
De Wilde Tegels en Sanitair
Waterweg 6
8071 RS Nunspeet
0341 25 33 93 - info@dewildetegels.nl
Aangesloten bij
close
Water besparen in de badkamer - Water besparen in de badkamer Water besparen in de badkamer - Water besparen in de badkamer
Water om van te houden

Water besparen in de badkamer

Het waterverbruik in Nederlandse huishoudens is stijgende. De badkamer is grootverbruiker van water, waarbij de douche de kroon spant met 41% van het totale verbruik in huis. Gelukkig zijn er tal van waterbesparende opties voor de badkamer, waarmee je tot wel 20% van het totale verbruik in huis kunt terugdringen. Daag jezelf daarbij uit door iets korter te douchen, ga zuinig om met water en geniet meer van je badkamer!

Groen symbool dat duurzaamheid benadrukt De knop omzetten

Water is de essentie van ons bestaan. We verbruiken veel water, maar met het aanleren van routines wordt dit eenvoudig teruggedrongen. Neem je elke week een bad? Sla eens in de vier keer over en bespaar meer dan 1000 liter water per jaar. De douchetijd verkorten wordt eenvoudiger met een douchetimer. Gebruik een beker voor spoelwater tijdens het tandenpoetsen. Laat de wastafelkraan ook niet onnodig doorlopen als jij je handen inzeept, maar draai ‘m dicht. Hoeveel water ga jij besparen?

Water besparen in de badkamer - De knop is om & Innovaties in water besparen
Water besparen in de badkamer - De knop is om & Innovaties in water besparen

Groen symbool dat duurzaamheid benadrukt Waterbesparende innovaties

  • Toilet zonder spoelrand en instelbaar spoelvolume
  • Waterbesparende kraan, douche en regendouche
  • Douche-warmteterugwinning

Groen symbool dat duurzaamheid benadrukt Veelgestelde vragen water besparen in de badkamer

  • Hoe bespaar je zelf water in de badkamer?
    Met het opbouwen van slimme routines en handige gadgets kun je veel water besparen. Stel jezelf een concreet doel om je verbruik te verminderen. Bijvoorbeeld een minuutje korter douchen. Houd je resultaten bij met een douchetimer, noteer je voortgang en daag jezelf uit om het vol te houden.
  • Welk sanitair verbruikt weinig water?
    Een toilet met modern inbouwreservoir heeft de mogelijkheid om zelf het aantal liters per spoelbeurt in te stellen. En met een waterbesparende douche en wastafelkraan bespaar je tientallen liters per dag.
  • Is het met een waterbesparende douchekop nog wel lekker douchen?
    Door lucht aan de waterdruppels toe te voegen wordt er veel water bespaard, maar blijft een douchesessie net zo comfortabel. Voorbeelden zijn het Ecoair systeem van Hotbath en de AirPower-techniek van Hansgrohe. Er zijn zelfs waterbesparende regendouches met deze technieken verkrijgbaar.
  • Welk sanitair verbruikt het meeste water?
    De douche en het toilet zijn de grootverbruikers van water in huis.
Water besparen in de badkamer - Veelgestelde vragen water besparen

Groen symbool dat duurzaamheid benadrukt Water besparen met de douche

Even checken hoe zuinig jouw douche is? Laat de kraan een minuutje lopen in een emmer. Als je meer dan zeven liter water hebt opgevangen dan kan het zuiniger. Bijvoorbeeld met een waterbesparende douchekop die lucht met water om de kracht van de straal te behouden. Zo voelen de druppels net zo lekker en bespaar je liters water per minuut. Wist je dat sommige douches over een recycling systeem beschikken, waarmee je minder warm water per minuut gebruikt? Ga iets minder vaak in bad en bespaar duizenden liters water per jaar.

Met een waterbesparende regendouche ervaar je een wellness moment en verbruik je weinig water

Waterbesparende douchekop
Water is de essentie van ons bestaan

Groen symbool dat duurzaamheid benadrukt Water besparen met de kraan

Een normale kraan verbruikt twaalf tot zestien liter water per minuut. Een waterbesparende wastafelkraan verbruikt in dezelfde tijd vier tot acht liter. De volumestroomklasse van een kraan geeft de mate van waterbesparing aan. Zo is klasse Z het zuinigst. Klasse D laat het meeste water door. Je kunt ook een mousseur (ook wel perlator genoemd) toevoegen aan je kraan. Hierbij wordt lucht met water gemengd en wordt er minder water doorgelaten.

Handen wassen? Laat de kraan niet lopen tijdens het inzepen, maar doe de badkamerkraan pas aan als je gaat afspoelen. Kies voor een wastafelkraan met een hendel, die kun je met glibberige handen goed bedienen.

Waterbesparende kraan
TECE bedieningspaneel TECEvelvet

Groen symbool dat duurzaamheid benadrukt Waterbesparend toilet

De gemiddelde Nederlander verbruikt bijna 30% van het dagelijkse water op het toilet. Oude wc's trekken zo'n tien tot twaalf liter per beurt. Moderne toiletten hebben een kleiner, doorgaans zelf in te stellen inbouwreservoir en beschikken vaak over een dubbel bedieningspaneel. Hiermee verbruikt het moderne toilet slechts twee tot zes liter water per spoelbeurt. Slimme innovaties, zoals het randloze toilet, zorgen dat met weinig water het toilet bij elke spoelbeurt goed wordt gereinigd.

Bespaar op toiletpapier met een douche-wc

De voordelen van zacht water

Zacht water voorkomt kalkaanslag op de douchewand, kraan, douchekop en wasbak. Het sanitair blijft daardoor fraai ogen en gaat langer mee. Je bespaart tijd op schoonmaken en geniet meer van alle badkamer bezoekjes. Ook ervaar je zijdezacht water tijdens het douchen. Ten slotte zijn het geringe onderhoud, de eenvoudige montage en goede service ook voordelen om voor een systeem te gaan dat water zachter maakt. Zo is het compacte formaat van het NoCalc systeem in elke meterkast te installeren. Kies je voor een Omega waterontharder? De verzorgt de monteur de gehele installatie.

Water besparen in de badkamer - De voordelen van een waterontharder

Meer duurzame keuzes voor de badkamer

Water besparen in de badkamer - Banner - Bezoek onze showroom

Bezoek onze showroom in Nunspeet

Ben je op zoek naar inspiratie? Kom naar onze showroom om onze badkameropstellingen te bekijken. Ontvang een geheel vrijblijvend persoonlijk advies van onze badkamerspecialist. 

Maak een afspraak
Geheel vrijblijvend wanneer het je uitkomt.
Met liefde gemaakt
Afspraak maken